Nieuws

www.ad.nl/utrecht/nieuwbouw-cals-college-ijsselstein-bereikt-hoogste-punt~aa745654/

Nieuwbouw Cals College bereikt hoogste punt - 2 november 2018

Vandaag bereikt de nieuwe vleugel van het Cals College IJsselstein het hoogste punt. Voor rector Jeanette Warmels is het een volgende stap naar een school die de drie nieuwe kernwaarden van de school zichtbaar maakt: toekomstgericht, verbonden en uniek.

De nieuwe havo-atheneumvleugel, waarbij het gebouw groeit van 9000 naar 11.500 vierkante meter, is nodig omdat de huidige huisvesting maar ruimte biedt aan 1200 leerlingen. De huidige prognoses gaan echter uit van circa 1500 leerlingen. Omdat de school de afgelopen jaren vaak nog meer leerlingen had, moest Cals IJsselstein de afgelopen jaren kiezen voor allerlei noodgrepen: acht noodlokalen op eigen terrein, een dependance aan de Abbink Spainkstraat en ook aan de overkant op de Panoven werd tijdelijk ruimte gehuurd. Dit moet allemaal verleden tijd zijn, wanneer aan het begin van het schooljaar 2019-2020 het nieuwe deel in gebruik wordt genomen.

Glazen schuifpuien

Bij het nieuwe deel zijn transparantie en flexibiliteit belangrijke uitgangspunten, evenals wat Warmels de drie nieuwe kernwaarden noemt: toekomstgericht, verbonden en uniek. Ze licht het toe: ,,Als school moeten we kijken naar wat de leerlingen nu en in de toekomst nodig hebben. Omdat dat kan veranderen, kiezen we voor ruimtes die eenvoudig zijn samen te voegen of op te delen. Daarbij gebruiken we schuifpuien van glas, zodat transparant is wat elders in het gebouw gebeurt. Bovendien sluit het aan bij de tweede kernwaarde. We willen binnen ons onderwijs samenhang zoeken tussen de verschillende leergebieden, maar ook met de maatschappij en met zowel voor- als vervolgonderwijs.” Uniek betekent voor Warmels dat leerlingen verschillend mogen zijn en het verschil mogen maken. Waarbij iedereen dat op zijn eigen manier en met zijn eigen talent doet. Het betekent ook niet meer star iemand alle vakken op hetzelfde niveau laten doen, maar ruimte bieden om een vak op een ander niveau te doen.

Zonnepanelen

In het nieuwe deel krijgt eindelijk ook het technasium de ruimte en de faciliteiten die erbij horen. Het technasium maakt deel uit van de bredere visie op techniek en technologie. Daarmee sluit het Cals aan op de behoefte uit de maatschappij, die schreeuwt om leerlingen met een technische achtergrond. Bijzonder bij de nieuwbouw zijn ook de 1100 zonnepanelen die in bijna de helft van de energievraag van het Cals voorzien. Na de nieuwbouw heeft Warmels nog meer plannen: ,,Onze visie op toekomstgericht en flexibel onderwijs wordt de komende jaren zichtbaar in ons hele gebouw, de bètavleugel is hierna aan de beurt.”